Novosti


IZVJEŠTAJ SA XXVIII REDOVNE SJEDNICE SO UGLJEVIK

02.10.2019 | 14:28 |


Odbornici OO DNS-a aktivno su uzeli učešće u današnjim raspravama. Ispred kluba odbornika DNS-a Dragiša Vidaković na današnjoj skupštini postavio je dva odbornička pitanja.
Prvo pitanje se odnosi na problem građana u ulici Starine Novaka u Ugljeviku, a tiče se prodaje građevinske parcelu u pomenutoj ulici. Građani su već pokrenuli inicijativu i obratili se skupštini sa zahtjevom da se obustavi prodaja parcele, iz opravdane bojazni da će time doći do ugrožavanja normalnog funkcionisanja i nedostatka parking prostora. Sa tim u vezi postavljeno je odoborničko pitanje: Da li na osvnovu tvrdnji građana koji se pozivaju na povredu pravilnika o urbanističkoj regulaciji i traže obustavu prodaje ove parcele ova odluka treba da bude predmet razmatranja SO Ugljevik, da li je potrebno da Načelnik obustavi prodaju ove parcele dok se ne riješi ovo pitanje i kada će nadležno odjeljenje Opštinske uprave ili Načelnik opštine izvjestiti Skupštinu sa stručnim stavom po ovom pitanju, kako bi se Skupština mogla izjasniti o zahtjevu nezadovljnih građana?
Drugo pitanje se odnosi na dugogodišnji problem, ne samo građana centra Ugljevika već i stanovništva cjelokupne opštine, a to je pristup JU Dom zdravlja, odnosno, parking prostor. Godinama se apeluje na ovaj problem, a taj problem je iz dana u dan veći. Kako je u blizini otvoren novi objekat koji nema svoj prking već koristi postojeći, kako od ranije stanovnici obližnjih zgrada, takođe koriste pomenuti prostor jer ispred svojih on nije obezbeđen, korisnicima zdravsvenih usluga još je teže doći do Doma zdravlja. U ime nezadovoljnih građana postavljeno je sljedeće odborničko pitanje: Da li je rukovodstvo Doma zdravlja pokrenulo kakvu incijativu prema nadležnim službama opštine i ako nije planira li isto pokrenuti da se ovaj problem riješi? Da li je nadležno Odjeljenje Opštinske uprave koje je zaduženo za regulisanje saobraćaja u Ugljeviku reagovalo na pritužbe građana po ovom pitanju?
Takođe, odbornik DNS- a, Mićo Marković danas je od načelnika i nadležnih službi Opštine zatražio da se napokon riješi pitanje sve većeg broja pasa lutalica u MZ Prigradsko, koji ugrožavaju bezbjednost, prije svega, djece a i svih stanovnika Prigradskog, te u vezi toga postavio je i odbornicko pitanje.
Odbornik DNS- a i predsjednik OO DNS-a Ugljevik Dragiša Vidaković je kod tačke Informacija о stanju toplovodne mreže u Ugljeviku i pripreme za grejnu sezonu 2019-2020 izvještaja preduzeća Termo Nova pohvalio rad ovog preduzeća i istakao, kako je samo malo saradnje i zajedničkog angažovanja Opstine Ugljevik , RiTE Ugljevik i preduzeća Termo Nova važno za dobrobit građana opštine Ugljevik. Naime, Termo Nova je obezbijedila projekat za rekonstrukciju i prosirenje podstanice 14 i izgradnju podstanice Zapad, RiTE je obezbijedila ne mala sredstva od preko 400 000 KM. a Opština aktivno učestvovala u skraćivanju procedura i efikasnom izdavanju potrebnih saglasnosti i dozvola i evo pred grejnu sezonu ovaj projekat se privodi kraju. Dragiša Vidaković je apelovao na sve nadležne kao i Načelnika da u saradnji sa Termo Novom i RiTE Ugljevik nastave ove aktivnosti, naime preduzeće Termo Nova je obezbijedilo projekte za rekonstrukciju podstanice 15 , a to je naselje kod Doma zdravlja i naselja Zapad , a RiTE je u zavrsnoj fazi izrade projekta za toplifikaciju MZ Prigradsko od Čitaonice do Transporta. Takođe je apelovao da se opština sa RiTE Ugljevik aktivno uključi u rješavanje problema toplifikacije MZ Sjever, da li izgradnjom Toplane kroz grantove za koje može aplicirati samo lokalna zajednica, putem projekata za smanjenje emisije štetnih gasova, privatno javno partnerstvo ili kroz rješenje dodatnog izvora toplote na TE, jer postojeći kapaciteti ne mogu obuhvatiti MZ Sjever.